Hlavní informace

SOC logoTokamak Golem pomohl Matyášovi Pokornému z Gymnázium Jana Nerudy v Praze k pátému místu v celorepublikovém finále Středoškolské odborné činnosti (SOČ) v sekci Fyzika. Jeho práci současně prvním místem ocenila Česká nukleární společnost a MD Projekt. Ve stejné sekci SOČ byla se svou prací devátá Elena Pumprlová a i ona dostala navíc cenu České nukleární společnosti a MD Projektu.

Matyáš Pokorný svou práci pro SOČ nazval Sondové měření parametrů okrajového plazmatu na tokamaku GOLEM s pomocí motorizovaného manipulátoru. Pro své experimenty využil tokamak Golem na Fakultě jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT v Praze a konzultace Vojtěcha Svobody z Katedry fyziky, který je hlavním vedoucím tokamaku Golem. Podobné pomoci se dostalo také Eleně Pumprlové, která připravila práci Vliv tlaku pracovního plynu na generaci ubíhajících elektronů v tokamaku GOLEM.

„Osobně jsem s výsledkem velice spokojen také kvůli tomu, že mám před sebou ještě dva roky možnosti psát SOČ a předpokládám a doufám, že jejich odbornost, kvalita, přínos by mohly stoupat,“ komentoval své umístění Matyáš Pokorný.

Letos proběhl už 44. ročník SOČ. Finále se uskutečnilo od pátku 10. do neděle 12. června na Gymnáziu Jiřího Ortena v Kutné Hoře, jedním z podporovatelů finále byla i FJFI. Celkem soutěžili studentky a studenti středních škol v 18 soutěžních oborech. Kompletní výsledky jsou na webu SOČ v pdf.

Přihlašovací jméno a heslo jsou stejné, jako do USERMAP (nebo KOS).

V případě ztráty nebo zapomenutí hesla či jména se obraťte na vašeho správce IT.