Hlavní informace

V druhé polovině srpna 2022 se v Jižní Koreji historicky poprvé konala letní škola pro studenty z českých a polských univerzit. Dvoutýdenní program, připravený a organizovaný Kepco International Nuclear Graduate School (https://kings.ac.kr/home.do), si kladl za cíl představit bujně se rozvíjející jaderný průmysl v kontextu korejské ekonomiky i kultury. Z Jaderky jsem se zúčastnil já (KDAIZ) a spolu se mnou Matěj Grapa (KJCH), Kateřina Orságová a Lucie Titzová (obě KJR).

Kepco International Nuclear Graduate School (KINGS) Kepco International Nuclear Graduate School (KINGS)

Výhled na bloky Shin Kori jaderné elektrárny z KINGSPřístup našich korejských kolegů byl doslova úžasný. Od samého příjezdu do Busanu, kde jsme trávili první týden programu, panovala přátelská a velmi hřejivá atmosféra. Snad tomu napomohlo i kouzelné prostředí školy (KINGS) – její poloha mezi dvěma jadernými elektrárnami byla přímo dechberoucí. Wow! O polední pauze jsme si mohli vyjít na malou vycházku po místní stezce a kochat se.

Procházka stezkou v okolí školy KINGSK dobré atmosféře přispěla perfektní organizace z korejské strany, a to včetně nejmenších detailů – když jsme např. šli do jaderné elektrárny na exkurzi, tak jsme se před ní skupinově vyfotili, a o hodinu později už dostal každý při odchodu vytištěnou a zarámovanou fotku v obálce na památku. V podobném duchu to bylo se vším. Brzy jsme pochopili, co znamená fráze „We are very business oriented“, kterou jsme od Korejců slýchali všude, kam jsme přišli. Jsou nesmírně pracovití, velice si potrpí na precizní organizaci, kterou své partnery ohromí, a dodržování termínů a deadlinů je pro ně svaté.

Jaderňáci v Jižní KorejiPo teoretických přednáškách v úvodních dnech programu probíhala letní škola převážně formou exkurzí do firem, výzkumných institutů i státních energetických společností, a to po celé Koreji. Hned z kraje jsme zavítali do rozestavěných bloků Shin Kori-3 a Shin Kori-4 jaderné elektrárny Sae-ul s reaktory APR-1400, což byla úžasná podívaná.

Návštěvnické centrum KHNP s interaktivními modelyBěhem technické tour ve firmě Doosan Enerbility jsme měli unikátní možnost na vlastní oči vidět působivé výrobní haly, v nichž se konstruují a svařují reaktorové nádoby, či haly sloužící k montáži a testování parních turbín. Hned na několika místech programu jsme měli potěšení potkat se se zaměstnanci společnosti KHNP (Korea Hydro & Nucelar Power, něco jako náš ČEZ), která v Koreji provozuje jaderné a vodní elektrárny. Navštívili jsme jejich řídicí centrum a energetický dispečink či simulátor operátorské místnosti.

Návštěva historického klášteru PulguksaVe státním podniku KORAD (Korea Radioactive Waste Agency) nám představili korejskou koncepci nakládání s nízko a středně aktivními odpady a vzali nás do nově vybudovaného podzemního úložiště. Vskutku životním zážitkem pak byla návštěva podniku Kepco Nuclear Fuel, který vyrábí kazety s jaderným palivem. Měli jsme štěstí – v době naší návštěvy na lince zrovna stroj skládal palivové pruty do palivové kazety, a dokonce jsme viděli i manipulaci s hotovými kazetami určenými k přepravě.

Odborný program byl bohatý, nikoliv však neúměrně nabitý, prostě tak akorát. Kromě technických prohlídek Korejci investovali spoustu času a úsilí také do toho, aby nám představili svou historii, kulturu a tradice, památky, gastronomii i způsob života. Hned první přednáška prvního dne, kterou si pro nás připravil profesor Yoo, prezident KINGS, nás seznámila s dějepisnými, geografickými i kulturními reáliemi Koreji, ze kterých vyplývá historický i aktuální růst korejské ekonomiky a povaha korejského národa. Zasadivši do tohoto kontextu pak technické prohlídky i rozhovory s pracovníky během letní školy dávaly mnohem větší smysl. Naši kolegové nás potěšili i takovými zpestřeními, jako že nám např. zorganizovali schůzku s českou ambasádou nebo nám připravili tour do demilitarizované zóny na hranici se Severní Koreou (v podzemním tunely jsme v jednu chvíli byli 170 m od hranice!).

Poslední foto před vstupem do demilitarizované zónyViděli jsme toho opravdu hodně, vedli jsme mnoho inspirativních dialogů a měli tu čest potkat mnoho zajímavých i vlivných osob. Odjížděli jsme s pocitem inspirace a obohacení, a to nejen v oblasti jádra. Myslím, že i naši korejští přátelé si čas strávený s námi užili (soudě dle počtu hodin strávených u piva a na korejském karaoke) a neloučilo se jim s námi snadno. Ať už nám nové bloky Korejci postaví či nikoliv, velmi doufám, že spolupráce aspoň na úrovni univerzit a vzdělávání bude pokračovat i v dalších letech. Pro české studenty to bude jistě přínosné.

Sepsal a fotografie dodal Ondřej Kořistka z KDAIZ.

Přihlašovací jméno a heslo jsou stejné, jako do USERMAP (nebo KOS).

V případě ztráty nebo zapomenutí hesla či jména se obraťte na vašeho správce IT.