Hlavní informace

Zveme všechny kolegyně, kolegy, studentky a studenty k návštěvě putovní výstavy "150 let Časopisu pro pěstování mathematiky a fysiky", která je umístěna v prostorách 1. patra na Břehovce. Čas máte jen do začátku července.

Autorem výstavy je prof. RNDr. Jan Valenta, Ph.D. 

O výstavě:

V roce 2022 uplynulo 150 let od chvíle, kdy Jednota českých mathematiků ke svému 10. výročí vydala úvodní číslo prvního česky psaného matematicko-fyzikálního časopisu. Díky úsilí prvního vedoucího redaktora F. J. Studničky a jeho spolupracovníků se podařilo vytvořit moderní vědecký časopis, první svého druhu v Rakousku-Uhersku. Do roku 1950 pak vyšlo 75 ročníků Časopisu s jedinou vynucenou přestávkou po zákazu v letech 1941–45. Redigování časopisu se věnovali významní docenti a profesoři českých škol za pomoci četných kolegů.

Při listování tisíci zažloutlých stránek můžeme vidět, jak se redaktoři neustále snažili vyhovět rozdílným úkolům: informovat o původních vědeckých výsledcích, referovat o pokroku vědy, popularizovat vědu u mládeže a veřejnosti, pomáhat učitelům, zprostředkovat zprávy členům Jednoty atd. Dlouhou dobu se to celkem dařilo díky vytváření různých příloh – de facto rozdělením obsahu na sekce: vědeckou, popularizující, didaktickou a spolkovou. Nakonec, asi nezbytně, vznikla celá plejáda časopisů pokrývajících tyto potřeby. Dodnes vychází nejméně sedm časopisů, které na odkaz ČPMF navazují – mezi nimi i Československý časopis pro fyziku, který již vstoupil do svého 73. ročníku, a je také představen v druhé části výstavy.

Více zde.

Přihlašovací jméno a heslo jsou stejné, jako do USERMAP (nebo KOS).

V případě ztráty nebo zapomenutí hesla či jména se obraťte na vašeho správce IT.