Hlavní informace
Ve čtvrtek 22. června 2023 byly v Buquoyském paláci předány vědecké ceny udělované Velvyslanectvím Francie v České republice za podpory partnerů. Akci předsedal Jean-Marie LEHN, nositel Nobelovy ceny za chemii a francouzský velvyslanec Alexis Dutertre.
V kategorii Jaderné vědy výzkum– Cena Henriho Becquerela bodovaly Jana Matoušková z Katedry jaderných reaktorů (1. místo) a Kateřina Děcká z Katedry jaderné chemie  (2. místo).
Kromě jednorázové finanční odměny je součástí ocenění i měsíční stáž na zahraniční univerzitě. Věříme, že si ji obě vědkyně užijí.
 

Jana Matoušková zpracovává doktorskou práci v oblasti neutronových aplikací. Zaměřuje se na výzkum v oblasti neutronového zobrazování na výzkumných reaktorech s nízkým výkonem. V rámci svého doktorského studia úspěšně vybudovala zařízení pro neutronové zobrazování NIFFLER – „Neutron Imaging Facility for Learning and Research“ na školním reaktoru VR-1 a podařilo se jí provést první neutronovou počítačovou tomografii na reaktoru s takto nízkým výkonem. V roce 2021 prezentovala své výsledky v rámci vyzvané prezentace na workshopu Mezinárodní agentury pro atomovou energii AUNIRA – Training Workshop on Advanced Use of Neutron Imaging for Research and Applications a v roce 2022 se zúčastnila čtyřměsíční stáže v Balseiro Institute (Argentina), kde se podílela na inovaci detekčního systému pro neutronové zobrazování na reaktoru RA-6. Kromě výzkumných činností se Jana také podílí na výuce na Katedře jaderných reaktorů, kde přednáší o výzkumných reaktorech a možnostech jejich využití.

Kateřina Děcká se zaměřuje na syntézu kompozitních a meta-materiálů obsahujících scintilační částice o velikosti nano. Tyto materiály jsou perspektivní pro různé aplikace, jako jsou pokročilé detektory pro fyziku vysokých energií a lékařské aplikace. Během svého doktorského studia Kateřina úspěšně aplikovala různé strategie návrhu a syntézy a provedla důkladnou charakterizaci připravených materiálů pomocí pokročilých technik. 
Je známa jako velmi aktivní vědkyně: je spoluvyučující předmětu fyzikální chemie v magisterském studiu na Katedře jaderné chemie, vedoucí bakalářských a diplomových prací a spoluautorkou 14 článků v recenzovaných časopisech.

Přihlašovací jméno a heslo jsou stejné, jako do USERMAP (nebo KOS).

V případě ztráty nebo zapomenutí hesla či jména se obraťte na vašeho správce IT.