Hlavní informace

Matyáš Pokorný, který zatím studuje na Gymnáziu Jana Nerudy v Praze, získal pomyslnou bronzovou medaili za vylepšení diagnostiky termojaderného fúzního reaktoru GOLEM na naší fakultě. Mladý vědec pracoval pod vedením Ing. Petr Máchy a celý projekt zastřešil dlouholetý vedoucí tokamaku na FJFI Ing. Vojtěch Svoboda, CSc.

matyas

„Z top 3 umístění v Českých hlavičkách mám radost hlavně z toho důvodu, že doufám, že mi tento úspěch umožní v budoucnu studovat termojadernou fúzi na univerzitě, třeba tím, že mi pomůže získat nějaké studijní stipendium,“ říká Matyáš.

Díky svojí práci přinesl hned několik nápadů, jak zlepšit práci s fúzním reaktorem FJFI. Jde o propojení tokamaku GOLEM s programem NICE, který se zatím používal jinde, ale nově ho jde použít na fakultní reaktor. Teď je možné simulovat v počítači magnetické pole tokamaku, což je důležité například ve chvíli, kdy se plazma blíží ke stěně zařízení. Díky počítačovému modelu bude možné problém odhalit i následně odstranit.

„Abychom tohoto zprovoznění dosáhli, museli jsme provést určité aproximace stavby GOLEMa, aby námi vytvořený virtuální model tokamaku byl kompatibilní s NICE – toto byla největší výzva, se kterou jsme se potýkali,“ popisuje.

Jako druhý přínos projektu Matyáš označuje porovnání a zhodnocení všech tří dostupných metod, kterými se na fúzním reaktoru měří poloha plazmatu. Ty se využívaly už dříve, ale až Matyáš pod vedením mentorů porovnal jejich pro a proti – a vydali následné doporučení ohledně jejich budoucího využití. „Mirnovovy cívky jsou vhodné pro detailní analýzu polohy plazmatu, ball-pen sonda pro její lokální měření, vysokorychlostní kamera pro její rychlé, ale nepřesné měření,“ shrnuje Matyáš.

Přihlašovací jméno a heslo jsou stejné, jako do USERMAP (nebo KOS).

V případě ztráty nebo zapomenutí hesla či jména se obraťte na vašeho správce IT.