Hlavní informace

Téma letošní Noci vědců je Tajemství, takže budeme odhalovat, jak světlo mění látku a naopak nebo k čemu všemu může být dobrý jaderný reaktor – a ano, není to jen o výrobě elektřiny. U tématu (H)různé tváře radiace se dozvíte, jestli se máte bát neviditelného záření, nebo ne. To jsou ale jenom ochutnávky, máme toho mnohem více! Kompletní program najdete ZDE. Dveře se otevřou v pátek 6. října od 17 hodin, a zavíráme až ve 23!

clanek CZ

Na komentované prohlídce si budete moci prohlédnout termojaderný fúzní reaktor na naší fakultě, tokamak Golem. Už tradičně budeme s Dr. Václavem Svobodou Odkrývat tajemství hvězd v pozemských podmínkách

Bojíte se, když vidíte žlutý trojúhelník, symbol radiace? Právě pro vás jsme připravili přednášku (H)různé tváře radiace, kde si ukážeme, že radiace je různá, ale jen málokterá hrůzná.  

Společně odhalíme některá tajemství v oblasti medicíny: třeba přednáška Skryté problémy při vývoji vstřebatelných implantátů od Dr. Karla Tesaře vám přiblíží problematiku moderních materiálů ve zdravotnictví.  

Abyste nemuseli jen poslouchat, můžete přijít na tři workshopy: První, kde objevíte svět elementárních částic, se jmenuje Tajemný mikrosvět. Druhý jsme nazvali Tajemné záření. A je na vás, abyste to tajemství rozklíčovali! Budeme také zkoumat, jaký vliv měla na potopení Titaniku ocel a její vlastnosti ve studené vodě. V rámci jednoduchého experimentu si ukážeme, jak se měří přechodová teplota ocelí a jak teplota vody ovlivnila energetickou náročnost porušení trupu nejslavnější lodi světa.

V angličtině jsme připravili blok přednášek o jaderných reaktorech, radiaci nebo kvazikrystalech, ale také matematickou soutěž v zábavné formě – Brainy Challenges. Více se dozvíte ZDE.

Odkrývání tajemství hvězd v pozemských podmínkách

 

Tajemné záření The Mysterious Radiation

 

Neobjasněná tajemství radioterapie a ukázka virtuálního klinického urychlovače

 

Přihlašovací jméno a heslo jsou stejné, jako do USERMAP (nebo KOS).

V případě ztráty nebo zapomenutí hesla či jména se obraťte na vašeho správce IT.