Hlavní informace

Blízko za našimi hranicemi v německém Sasku brzy vznikne nové centrum astrofyziky; a horkým kandidátem na stavbu v této lokalitě je také tzv. Einsteinův teleskop – pokročilý detektor gravitačních vln nové generace. Dozvíte se, v jaké fázi teď projekty jsou a jak by mohla vypadat spolupráce v příštích letech. Přednášky se budou konat v termínech 4. a 5. října na půdě FZU AV ČR a MFF UK.

Stegmann kopie

Na první přednášce představí prof. Dr. Christian Stegmann z DESY (Deutsches Elektronen-Synchrotron) koncept Německého astrofyzikálního centra, které v příštích několika letech vznikne v Sasku hned za hranicemi s Českou republikou. Bude mít kolem tisícovky zaměstnanců a přirozeně se díky svojí poloze stane naším významným partnerem pro budoucí spolupráci.

Přednáška nazvaná „The German Centre for Astrophysics: An opportunity to strengthen astrophysics in the center of Europe“ se bude konat ve formě Kolokvia FZU Akademie věd ČR ve středu 4. října od 16 hodin, a to v přednáškové místnosti hlavní budovy FZU na Slovance na adrese Pod vodárenskou věží 1, na Praha 8. Důležité je zaregistrovat se předem na tomto odkazu: https://rezervace.fzu.cz/exkurze.offer/view-75/

Einsteinův teleskop: budoucnost Evropy na poli gravitační astronomie

Druhá přednáška prof. Stegmanna bude o projektu nové generace podzemního detektoru gravitačních vln, tzv. Einsteinova teleskopu. V současnosti se rozhoduje o lokalitě, kde toto zařízení vznikne. Kromě Nizozemska a Sardinie je teď vážným kandidátem německé území Lužice, kde je pro experiment ideální žulové podloží s vysokou seismickou stabilitou.

Profesor Stegmann představí plány do budoucna na půdě MFF UK v kampusu v Troji (V Holešovičkách 2, Praha 8), ve čtvrtek 5. října od 16:30. Akce se bude konat v posluchárně T1 v přízemí.

Prof. Dr. Christian Stegmann pracuje jako částicový astrofyzik na experimentu H.E.S.S. (High Energy Spectroscopic System), systému Čerenkovových detektorů v Namibii. Tento přístroj umožňuje vědcům zkoumat kosmické spršky ultra-vysokoenergetických gama částic. Od 1. října 2011 zastupuje představenstvo DESY v Zeuthenu. Od 1. ledna 2019 je Christian Stegmann prvním ředitelem pro částicovou astrofyziku ve společnosti DESY a je také zodpovědný za správu lokality v Zeuthenu.

Přihlašovací jméno a heslo jsou stejné, jako do USERMAP (nebo KOS).

V případě ztráty nebo zapomenutí hesla či jména se obraťte na vašeho správce IT.