Hlavní informace

Česká pošta vydá ve středu 18. října novou emisi známek; včetně té s Františkem Běhounkem, jedním ze zakladatelů Fakulty technické a jaderné fyziky – předchůdkyně FJFI. Uvedení proběhne za účasti autora v prvním patře budovy pošty v pražské Jindřišské ulici od 14 hodin.

Behounek

Fakulta technické a jaderné fyziky byla založena v roce 1955 jako jedna z důležitých součástí československého jaderného programu. Profesor František Běhounek byl nejen jedním z jejích zakladatelů, ale později také vedoucím katedry jaderné chemie a katedry dozimetrie a aplikace ionizujícího záření.

Kromě matematiky a fyziky zasvětil svůj život cestování a psaní. Během své kariéry napsal desítky prací z oblasti radiologické dozimetrie a více než 50 cestopisných a vědecko-fantastických románů pro mládež.

behounek znamka

Jedním z ústředních motivů nové známky s profesorem Běhounkem, kterou Česká pošta vydává u příležitosti 50 let od jeho smrti, je vzducholoď symbolizující jeho dvě výpravy k severním pólu.

Běhounek se už v roce 1926 nepřímo účastnil výpravy Roalda Amundsena k nejsevernějšímu bodu naší planety. Tehdy ale letěly vzducholodí Norge jen jeho přístroje na měření kosmického záření. Při své druhé výpravě v roce 1928 už se ale stal prvním Čechem, který nad pólem přeletěl. Vzducholoď Italia pod vedením generála Umberta Nobileho sice při návratu ztroskotala, ale profesor Běhounek několikatýdenní pobyt na ledové kře a záchranu sovětským ledoborcem Krasin popsal později v knize Trosečníci na kře ledové (také vydáno jako Trosečníci polárního moře). Knihy se dočkaly přeložení do mnoha světových jazyků.

Přihlašovací jméno a heslo jsou stejné, jako do USERMAP (nebo KOS).

V případě ztráty nebo zapomenutí hesla či jména se obraťte na vašeho správce IT.