Hlavní informace

Poslední říjnový den se na pulty knihkupectví dostane nový titul s názvem Nejžhavější sen pod Sluncem z pera špičkového odborníka, profesora Jana Mlynáře. V pátek 3. listopadu pořádáme křest nové knihy za účasti autorů. Začátek v 16 hodin na Břehovce.

360 bg

Poutavá kniha vypráví příběh o současném stavu naší cesty za fúzním reaktorem, který by se měl dát komerčně využít. Na jihu Francie, v Provensálsku, se teď staví ITER, největší tokamak světa, který nás snu o téměř nevyčerpatelném zdroji energie pro lidstvo přiblíží. Jde o největší experiment všech dob, do něhož se lidstvo na povrchu Země pustilo.

O autorovi: Jan Mlynář se zajímá o výzkum termojaderné fúze od svých středoškolských let. Vystudoval jadernou fyziku a postgraduálně i fyziku plazmatu, obojí na MFF UK. V rámci postdoc pobytu pracoval pět let na tokamaku TCV ve švýcarském Lausanne. Poté strávil čtyři roky na společném evropském toru JET ve Velké Británii. Řadu let se věnoval analýze dat z tokamaků CASTOR a COMPASS v ÚFP AV ČR. Dnes se věnuje především vzdělávání příští generace fúzních badatelů na FJFI ČVUT v rámci oborů Fyzika plazmatu a termojaderné fúze. Volný čas tráví nejraději s rodinou (s manželkou Kateřinou má dvě dospělé, docela nefyzikálně zaměřené děti) a s přáteli, se kterými hrál flétnové party komorní vážné hudby, dokud mu potřebnou pohyblivost levé ruky nevzalo intenzivní lékařské ozáření.

Přihlašovací jméno a heslo jsou stejné, jako do USERMAP (nebo KOS).

V případě ztráty nebo zapomenutí hesla či jména se obraťte na vašeho správce IT.