Hlavní informace

Po vydařené Všejaderné fúzi máme další skvělou fúzní zprávu. Právě jsme pokřtili knihu Nejžhavější sen pod Sluncem od našeho špičkového odborníka Jana Mlynáře a spoluautorky Věry Krajčové!

V zaplněném atriu na Břehovce si vzal úvodní slovo děkan naší fakulty pan docent Václav Čuba. Autoři poté knihu symbolicky pokřtili společně s profesorem Petrem Kulhánkem a kmotrou knihy Marií Dufkovou.

Ještě před autogramiádou byl na programu hudební program, a poté už raut a volná diskuse s řadou dalších odborníků a fanoušků knihy a termojaderné fúze. Hned na místě se podle vydavatele prodalo přes 50 výtisků. Křest proběhl v pátek 3. listopadu 2023.

Poutavá kniha vypráví příběh o současném stavu naší cesty za fúzním reaktorem, který by se měl dát komerčně využít. Na jihu Francie, v Provensálsku, se teď staví ITER, největší tokamak světa, který nás snu o téměř nevyčerpatelném zdroji energie pro lidstvo přiblíží. Jde o největší experiment všech dob, do něhož se lidstvo na povrchu Země pustilo.

DAV 5891

DAV 5856

DAV 5847

DAV 5898

DAV 5929

DAV 5941

DAV 5950

DAV 5979

DAV 5974

DAV 5960

DAV 5986

O autorech:

Jan Mlynář se zajímá o výzkum termojaderné fúze od svých středoškolských let. Vystudoval jadernou fyziku a postgraduálně i fyziku plazmatu, obojí na MFF UK. V rámci postdoc pobytu pracoval pět let na tokamaku TCV ve švýcarském Lausanne. Poté strávil čtyři roky na společném evropském toru JET ve Velké Británii. Řadu let se věnoval analýze dat z tokamaků CASTOR a COMPASS v ÚFP AV ČR. Dnes se věnuje především vzdělávání příští generace fúzních badatelů na FJFI ČVUT v rámci oborů Fyzika plazmatu a termojaderné fúze. Volný čas tráví nejraději s rodinou (s manželkou Kateřinou má dvě dospělé, docela nefyzikálně zaměřené děti) a s přáteli, se kterými hrál flétnové party komorní vážné hudby, dokud mu potřebnou pohyblivost levé ruky nevzalo intenzivní lékařské ozáření.

Věra Krajčová vystudovala Filozoficko-přírodovědeckou fakultu Slezské univerzity v Opavě, doktorát získala na Přírodovědecké fakultě Univerzity Hradec Králové. Od roku 2004 učí matematiku a fyziku na Smíchovské střední průmyslové škole. Aktivně se účastní konferencí zaměřených na vzdělávání učitelů. Na své domovské škole zbudovala laboratoř fyziky a je zakladatelkou školního Interaktivního vědeckého centra, v rámci kterého pořádá workshopy pro studenty, učitele a seniory. Je také vedoucí regionálního centra Elixír do škol v Praze 5, kde si učitelé předávají zkušenosti. Působí také v univerzitě třetího věku na FJFI. 

Přihlašovací jméno a heslo jsou stejné, jako do USERMAP (nebo KOS).

V případě ztráty nebo zapomenutí hesla či jména se obraťte na vašeho správce IT.