Hlavní informace

Delegace z francouzské ambasády s velvyslancem v ČR Alexisem Dutertrem dorazila v úterý 21. listopadu 2023 na prohlídku školních reaktorů VR-1 a VR-2. Kromě samotné exkurze zástupci fakulty prezentovali rozsah aktivit, které FJFI dělá v jaderné oblasti – od školení odborníků v bezpečnosti až po aplikovaný výzkum a vývoj materiálů.

S velvyslancem řešili například otázku studijních programů, které jsou společné pro obě země. To je důležité pro vzájemnou mobilitu studentů mezi Francií a Českem, která má již dlouhou tradici (např. PHC & Barrande Fellowships a ceny Becquerel).

Pravidelně dochází k výměně studentů v oblastech, jako je zmíněná jaderná fyzika, ale také fyzika plazmatu (úzce spjatá s projektem ITER), jaderná chemie, částicová fyzika a materiálové inženýrství. Francie a Česko jsou dlouholetými provozovateli jaderných zařízení a obě tyto země se snaží inspirovat ve výchově mladých odborníků.

Pracovištěm provázeli diplomatickou návštěvu spolu s děkanem FJFI doc. Václavem Čubou také Dr. Jan Rataj a Ondřej Novák z katedry jaderných reaktorů a Dr. Alena Zavadilová z katedry jaderné chemie.

1 kopie

4

5

Přihlašovací jméno a heslo jsou stejné, jako do USERMAP (nebo KOS).

V případě ztráty nebo zapomenutí hesla či jména se obraťte na vašeho správce IT.