Hlavní informace

Studenti FJFI Bc. Daniela Opočenská a Bc. Jan Bureš vyhráli letošní Rektorysovu soutěž, která oceňuje studenty z různých oborů aplikované matematiky. Jaderňáci se dobře umístili na všech hodnocených pozicích až do 4. místa. Letos se konal už 16. ročník. Všem gratulujeme!

fotoRS

Daniela Opočenská i Jan Bureš jsou oba studenti avazujícího magisterského studia, obor Matematické inženýrství na katedře matematiky FJFI. „Již od druhého ročníku bakalářského studia pracuji na projektech ve skupině TIGR na katedře matematiky, kde z tého práce vzniklo již pár článků a také moje bakalářská práce a výzkumný úkol,“ popisuje Daniela, která zvítězila v soutěži s příspěvkem „Asymptotic repetitive threshold of balanced sequences“.

Projekt Jana Bureše, který v soutěži uspěl na 1. místě společně s Danielou, má název „Hledání optimálního tvaru stěn matematického modelu proudění krve v problematice úplného kavopulmonálního cévního napojení“.

„Je to výsledek mé dlouhodobé práce (přičemž v této práci dále intenzivně pokračuji), na které pracuji pod vedením doc. Ing. Radka Fučíka, Ph.D. a která je v širším kontextu mimo jiné motivována dlouhotrvající spoluprací KM FJFI s IKEM Praha a jinými odborníky z praxe,“ říká k vítěznému příspěvku Jan Bureš. Se stejnou prací soutěžil už v červnu na celostátním kole SVOČ v matematice 2023 v Liberci a rovněž tam obsadil 1. místo v kategorii „Aplikovaná matematika — matematické modely dynamiky“.

Studentská konference a Rektorysova soutěž se konala 10. listopadu 2023 formou videokonference v MS Teams. Výsledky Rektorysovy soutěže:
 
1. místo Bc. Jan Bureš: Hledání optimálního tvaru stěn matematického modelu proudění krve v problematice úplného kavopulmonálního cévního napojení, FJFI
Bc. Daniela Opočenská: Asymptotic repetitive threshold of balanced sequences, FJFI
 
2. místo Ing. Marek Belda: Zlepšení tvaru leteckých profilů pomocí adjungované optimalizace a panelové metody, FS
Bc. Veronika Hendrychová: String Attractors of Pseudostandard and Rote Sequences, FJFI
Bc. Lenka Horvátová: Matematické modelování transportu a přestupu kontrastní látky do okolní tkáně v problematice perfuze myokardu, FJFI
 
3. místo Adam Blažek: ?-NAF Representations of Complex Integers, FJFI
Bc. Dominik Horák: Numerický model neizotermálního proudění a obtékání překážek založený na mřížkové Boltzmannově metodě, FJFI
Bc. Kamila Houšková: On Triangular Norms and Their Generators, FEL
 
4. místo Bc. Barbora Hálková: Description of viscoelastic materials with fractional calculus, FSv
Bc. Jakub Malášek: Matematická analýza invariantních množin, FJFI
  
 
Karel Rektorys
Prof. RNDr. Karel Rektorys, DrSc. (1923-2004) působil na ČVUT od roku 1954 do roku 2004, tedy celých 50 let. Stal se významnou osobností mezi vědci. Proslavil se zejména metodou časové diskretizace při řešení parciálních diferenciálních rovnic. Profesor Rektorys měl obrovskou autoritu i jako pedagog. Jeho přednášky se staly fenoménem. Jako vystudovaný matematik dokázal překlenout hranice matematiky a inženýrských oborů. Podílel se například na projektu stavby Orlické přehrady. Byl autorem řady publikací: Variační metody v inženýrských problémech a v problémech matematické fyziky, Metoda časové a parciální diferenciální rovnice, Co je a k čemu je vyšší matematika; a byl vedoucím kolektivu autorů světoznámého Přehledu užité matematiky.

Přihlašovací jméno a heslo jsou stejné, jako do USERMAP (nebo KOS).

V případě ztráty nebo zapomenutí hesla či jména se obraťte na vašeho správce IT.