Hlavní informace

Zveme vás na další přednášku špičkového odborníka z cyklu kolokvií FJFI. Tentokrát vám mnoho zajímavých informací k letošní Nobelově ceně za chemii řekne profesor Eduard Hulicius z Fyzikálního ústavu Akademie věd ČR. Přednáška nazvaná „Kvantové tečky – Nobelova cena za chemii v roce 2023 pohledem fyzika“ začne tradičně ve středu 13. prosince od 16 hodin v místnosti B-103 na Břehové 7.

chemie kopie
 
Abstrakt přednášky:
Nobelova cena za chemii 2023 byla udělena „za objev a syntézu kvantových teček“, bylo to ale vlastně za nanočástice. Kvantové tečky, kterých je mnoho druhů, jsou podmnožinou obecných nanočástic, kterých je ještě víc. Jsou to jednoduché objekty z různých materiálů. Jsou buďto volné, nebo uzavřené v jiném materiálu, ale hlavně jsou malé.
 
Fyzikové však za kvantové tečky v pravém slova smyslu pokládají struktury, které vytvářejí potenciálové jámy, v nichž se, díky jejich rozměrům, projevují kvantové vlastnosti elektronů. V těchto případech je jejich rozměr určen srovnatelností s de Broglieho vlnovou délkou, která určuje polohu povolené energie elektronu v „kvantových jamách“.

Přihlašovací jméno a heslo jsou stejné, jako do USERMAP (nebo KOS).

V případě ztráty nebo zapomenutí hesla či jména se obraťte na vašeho správce IT.