Hlavní informace

Pamětní grant Martiny Roeselové pro rok 2024, který finančně podporuje mladé vědkyně a vědce pečující o dítě předškolního věku, získala Ing. Veronika Dmitrijevna Prozorova z katedry fyziky. Dostala se tak mezi desítku nadějných tváří české vědy, které Nadační fond IOCB Tech podpoří ročním stipendiem 150 tisíc korun pro každého. Přehled všech oceněných najdete na webu Nadace. Slavnostní předání se konalo 7. prosince 2023, diplom převzal manžel (a také vědec z katedry fyziky FJFI) Ing. Alexandr Prozorov, Ph.D.

prozo

„Trochu se mi tají dech, jak se ze skromných začátků díky podpoře nadačního fondu stal Pamětní grant Martiny Roeselové něčím, co pomáhá už desítkám mladých badatelů a badatelek skloubit vědeckou práci s péčí o předškolní děti,“ říká zakladatel grantu a koordinátor hodnotící komise prof. Pavel Jungwirth. „Mám hroznou radost, že nositeli grantu jsou nejen bádající mámy, ale i tátové, a že kvalita žádostí je čím dál lepší, i když naše rozhodování je pak o to těžší. Věřím, že Martina se na naše úsilí ze svého vědeckého nebe dívá se shovívavým úsměvem a snad je i potěšena.“

Veronika Prozorova je doktorandkou na Fakultě jaderné a fyzikálně inženýrské Českého vysokého učení technického. Spolu se svým manželem Alexandrem Prozorovem, rovněž vědcem a čerstvým postdoktorandem na ČVUT, vychovává dvouleté dítě. Veronika je zapojena do významného fyzikálního experimentu STAR v Brookhavenské národní laboratoři v USA, který hledá stopy kvark-gluonového plazmatu, horké a husté hmoty vznikající v raných fázích srážek těžkých iontů. Její současná vědecká práce představuje studium elektronů pocházejících z otevřených rozpadů hadronů s těžkým aromatem při srážkách těžkých iontů s cílem poskytnout více informací o interakci těžkých kvarků s kvarkovo-gluonovým plazmatem. Odpovědnosti Veroniky zahrnují výuku mladších studentů, pomoc při organizaci vědeckých workshopů a účast na aktivitách spojených s popularizací fyziky.

Martina Roeselová (1965–2015) byla mezinárodně uznávaná fyzikální chemička z Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR. Během své plodné vědecké kariéry vychovala s podporou svého muže Marka tři děti, přitom současně podporovala začínající vědkyně a vědce a snažila se v akademickém prostředí vytvářet podmínky k tomu, aby bylo možné úspěšně kombinovat rodinný život a vědeckou práci. Pro to vše byla Martina oblíbenou přednášející, školitelkou a kolegyní. Když Martina v únoru 2015 ve věku nedožitých 50 let zemřela na rakovinu, rozhodli se její kolegové založit na její počest vědecké stipendium, jehož cílem bylo poskytnout finanční podporu studujícím či začínajícím vědcům a vědkyním-rodičům, která by pokryla potřebné služby péče o děti. První grant byl udělen pro rok 2016 a finančně jej podpořila rodina Martiny Roeselové a řada další soukromých dárců. Od roku 2022 grant uděluje a rozvíjí Nadační fond IOCB Tech.

Přihlašovací jméno a heslo jsou stejné, jako do USERMAP (nebo KOS).

V případě ztráty nebo zapomenutí hesla či jména se obraťte na vašeho správce IT.