Hlavní informace

Už loni na podzim nás požádali kolegové z Charkovské národní univerzity V. N. Karazina o pomoc s praktickou výukou termojaderné fúze. Kvůli válce něco takového není na Ukrajině možné, a tak Dr. Vojtěch Svoboda a Dr. Jana Botánková z katedry fyziky zorganizovali týdenní školu pro skupinu devíti studentů z Charkova v rámci pomoci naší fakulty studentům z Ukrajiny.

Studenti navštívili naši fakultu v týdnu na přelomu ledna a února – v pondělí si prohlédli obě pracoviště, tedy tokamak Golem a PlasmaLab@CTU. V úterý si vzala studenty na starosti Dr. Brotánková a měřilo se v PlasmaLabu. Ve středu si ukrajinští studenti vyzkoušeli práci a měření na tokamaku. Čtvrtek už patřil doměřování, analýzedat a zpracování reportů. Poslední den praktické výuky termojaderné fúze už studenti prezentovali výsledky své práce. 

Rektorka Charkovské národní univerzity Taťána Kaganovská poslala po návratu skupiny rektorovi ČVUT doc. Vojtěchu Petráčkovi děkovný dopis, ve kterém zmínila, že „Dr. Svoboda a Dr. Brotánková byli velmi milí a prokázali nejvyšší úroveň profesionality při výuce studentů k praktickým dovednostem v oboru. Jsme nesmírně vděční za vaši dobrovolnou pomoc při vzdělávání našich studentů.“

AllTogether

DataAnalysis

FinalPresentationsII

IntroPresentation

UAstudentstGOLEM

TokamakControll

UAstudentsPlasmaLab

 

 

Přihlašovací jméno a heslo jsou stejné, jako do USERMAP (nebo KOS).

V případě ztráty nebo zapomenutí hesla či jména se obraťte na vašeho správce IT.