Hlavní informace

opisophon

Jestli už jste někdy slyšeli název „sophon“, tak vězte, že pochází ze sci-fi románu Problém tří těles, který v současné době běží jako seriál na Netflixu. Právě tam jsme se inspirovali v názvu i v našem výzkumu.

O co technicky jde? Sophony jsou (až dosud) fiktivní počítače, nebo spíš špionážní zařízení, o velikosti protonů. Mohou létat rychlostí světla kamkoli na Zemi a nahrávat zvuk a obraz – a díky kvantovému provázání ho zase kdekoli na Zemi reprodukovat.

Naši vědci na podobném projektu tajně pracovali už roky. Chtěli ale vynalézt ještě menší zařízení – ve velikosti elektronu, který je podstatně menší než proton. „Nyní nám proto stačily přebytky ze solárních panelů vyprodukované přes Velikonoce, abychom v našem testovacím jaderném reaktoru dosáhli stejného efektu,“ uvedl doc. Jan Vybíral z Katedry matematiky.

Nový vynález se bude jmenovat „opisophon“ a bude hlídat studenty při psaní písemek v budově v Břehové 7, protože opisování na Jaderce dosáhlo obřích rozměrů poté, co si studenti zamilovali mikrosluchátka. „Čekáme na další pěkný víkend, kdy bude záporná cena elektřiny, abychom vyrobili druhý pro budovu v Trojanově ulici, ale do zkouškového se to snad stihne,“ dodává nevybíravě doc. Vybíral.

sluchatko2

 

Přihlašovací jméno a heslo jsou stejné, jako do USERMAP (nebo KOS).

V případě ztráty nebo zapomenutí hesla či jména se obraťte na vašeho správce IT.