Hlavní informace


Středoškoláci ztrácejí zájem o matematiku, ČVUT a UK chtějí trend obrátit

Proč je matematika kriticky důležitá v našich životech, a jak její využití ukázat žákům ve škole – to je hlavní motivace, proč vznikl seminář pro učitele Matematika pro život. Už pošesté jej v lednu 2024 pořádá Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská ČVUT v Praze společně s Pedagogickou fakultou Univerzity Karlovy. Jednodenní kurz je určen všem milovníkům matematiky, učitelům v rámci dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků a zúčastnit se mohou i studenti nebo veřejnost. 

MPŽ 2023 celek foto Jiří Ryszawy ČVUT

I v letošním roce jsou v dopoledním a odpoledním bloku připraveny přednášky napříč různými obory. S neurovědou nebo kardiologií bychom matematiku asi spojovali na první pohled jen velmi těžko, přesto je v těchto a dalších oborech nepostradatelná. „Čekají nás i další zajímavá témata: aktuální objev aperiodického dláždění roviny jednou dlaždicí, statistika i rovnice vedení tepla a navrch dvě přednášky z oblasti výuky matematiky,“ přibližuje organizátorka akce doc. Ing. Lubomíra Dvořáková, Ph.D. 

Program vždy zajišťují přední odborníci zabývající se aplikací matematiky v nejrůznějších oblastech. V předchozích letech jsme si ukázali, jak matematika pomáhá v lingvistice, a trochu tak podkopali zažité klišé, že buď musí mít člověk hlavu na matematiku, nebo na jazyky. Václav Moravec, moderátor pořadu Otázky V. M., představil posluchačům robotickou žurnalistiku. 

„Snažíme se středoškolským pedagogům představit alespoň rámcově různé aplikace matematiky a doufáme, že získané poznatky budou nějak moci zakomponovat do své výuky například jako motivaci pro různá témata probíraná na školách,“ říká jeden z organizátorů akce doc. RNDr. Jan Vybíral, Ph.D. „Naše odbornost je aplikovaná matematika, a ne pedagogika, a proto se nesnažíme učitelům říkat, jak a co mají učit, ale snažíme se nabídnout zajímavá témata,“ doplňuje doc. Vybíral. 

Akci pořádáme i z toho důvodu, že školy dlouhodobě bojují s úbytkem studentů a studentek, kteří se matematice věnují. Konkrétně na grafu z dat společnosti Cermat je vidět, jak v posledních deseti letech klesá zájem o maturitní zkoušku z matematiky. Ještě v roce 2014 si ji vybralo 36 % středoškoláků, letos už jen 17,8 %. 

graf cermat matur math

Matematika je přitom všude kolem nás. Bez ní by nefungovaly peníze a bankovní systémy, průmysl, doprava ani počítače. „Význam logického myšlení, matematiky a jejího správného užití v běžných životních situacích i v jiných vědních disciplínách nepřetržitě narůstá. Ať už jde o orientaci v záplavě různorodých informací, vývoj nových materiálů či léků nebo analýzu algoritmů strojového učení, principy matematického uvažování jsou klíčem k analýze problémů, orientaci v nich a jejich úspěšného řešení,“ říká doc. Vybíral. 

FJFI ČVUT pořádá akci společně s Pedagogickou fakultou Univerzity Karlovy – i díky tomu má seminář certifikát Ministerstva školství ČR, a je tak zařazený do dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků (DVPP). Zúčastnit se ho mohou i další zájemci. „Ohlasy jsou tradičně velmi pozitivní. Řada účastníků se na akci pravidelně vrací. Také v anketě opakovaně kladně hodnotí zajímavost přednášek a přínos celé akce,“ dodává doc. Vybíral. 

V předchozích letech převyšoval zájem kapacitu, proto je třeba se předem registrovat. Další informace o semináři a možnost registrace najdou zájemci na našich webových stránkách

Fotografie z předchozích let naleznete zde

Záznamy z předchozích let jsou volně dostupné na YouTube

V Praze, 21. 12. 2023

Kontakt pro média:
BcA. David Březina 
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. | +420 725 155 542

Přihlašovací jméno a heslo jsou stejné, jako do USERMAP (nebo KOS).

V případě ztráty nebo zapomenutí hesla či jména se obraťte na vašeho správce IT.