Hlavní informace
  • Realizace vícebodových audio a videokonferencí na IP síti ve vysoké kvalitě (HD) a využití virtuálních jednacích místností na centrálních prvcích umožňuje sdílení podkladů a nahrávání a vysílání obsahu (streaming).
  • Registrace videokonferenčních jednotek uživatele do infrastruktury (přidělení čísla), případně propojení s infrastrukturou uživatele.Díky využití sdílených prostředků e-infrastruktury CESNET, ale i zapojení vlastních prostředků uživatele dochází ke zvětšení pokrytí a zvýšení využitelnost služby.
  • Propojení s NREN (institucemi) v zahraničí (například pomocí GDS – jednotného číslovacího plánu) a dostupnost videokonferenčních systémů z IP telefonní sítě v rámci e-infrastruktury CESNET.
  • Dostupnost videokonferenčních systémů z veřejné telefonní sítě (pouze hlas). Spojení je zpoplatněno příslušným operátorem volajícího.

Další možnosti

  • Zapojení videokonferenčních jednotek uživatele do infrastruktury, což přináší uživateli prostřednictvím jednotky jednodušší dostupnost ostatních prostředků komunikační infrastruktury a zároveň dostupnost jednotky uživatele. V obou případech pomocí pevného identifikátoru (aktuálně se jedná o telefonní číslo). Čísla jsou dostupná z videokonferenčních systémů, z IP telefonní sítě CESNET2 a z veřejné telefonní sítě (pouze hlas).
  • Propojení s kompatibilní infrastrukturou uživatele (skupiny, projektu, instituce). Obvykle se jedná o instituce s větším počtem videokonferenčních jednotek a vlastními řídícími prvky.
  • Propojení s výzkumnými a vzdělávacími institucemi v zahraničí pomocí GDS – jednotného číslovacího plánu. Což umožňuje dostupnost a dosažitelnost i zahraničních zdrojů pomocí pevných identifikátorů (čísel).
  • Využití centrálních propojovacích jednotek pro realizaci vícebodových videokonferencí (MCU) s možností rezervace dočasné či zřízení stále virtuální jednací místnosti a dalších prostředků.

Podmínky poskytnutí služby

Technické podmínky pro zapojení prostředků uživatele a realizaci spojení zahrnují dostatečnou konektivitu, kompatibilní zařízení a poskytnutí a udržování aktuálních kontaktních informací. Předpokládá se spolupráce technických kontaktů při řešení problémů souvisejících se zařízením uživatele. Síťové spojení (ideálně nízké zpoždění a rozptyl, minimální ztrátovost a symetrická kapacita 1 Mb/s a více na komunikující HW jednotku. SW varianta v PC doplněném o příslušné technické vybavení (například webkameru a sluchátka s mikrofonem) vyžaduje cca 0,4–2 Mb/s.Všechny části služby dostupné přes web jsou a budou podmíněny autentizací pomocí eduID.cz. Služba je určena organizacím,týmům a projektům v rámci VI a je poskytována na principu „best effort“.

Postup zprovoznění a kontakty

Služba je zřizována na žádost na níže uvedené kontakty. Doba zřízení se liší podle typu požadavku od téměř okamžitého vyřízení až po operace v řádu více dní při zapojení složitějších celků a testech.

  • Kontaktní místo pro zřízení služby: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
  • Kontaktní místo pro hlášení závad či nedostupnosti: pracoviště stálé služby, též Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
  • Vlastní stránky služby: vidcon.cesnet.cz

Technické řešení

Přihlašovací jméno a heslo jsou stejné, jako do USERMAP (nebo KOS).

V případě ztráty nebo zapomenutí hesla či jména se obraťte na vašeho správce IT.