Hlavní informace

220700 IYPT Czech team medaileStříbrnou medaili si z mezinárodního finále Turnaje mladých fyziků (TMF) přivezl tým  českých středoškoláků. Ten vzešel z národního finále na Jaderce (psali jsme), a mohl se tak na konci července 2022 vypravit do rumunského Temešváru poměřit síly s dalšími 24 vítězi národních kol z celého světa.

Česko reprezentoval v 35. ročníku soutěže vítěz národního kola, tedy tým NAFTA (NA Fyziku v Týmu) ve složení Martin Švanda (kapitán), Tomáš Čajan, Barbora Růžičková, Patrik Štencl, Maksymilian Yurchenko a vedoucí týmu Kateřina Remišová.

V mezinárodním finále získají všichni tři účastníci finálového kola zlatou medaili. Následujících pět týmů určených pořadím po pátém kole pak dostává stříbrnou medaili a zbytek z první poloviny nejlepších účastníků si odváží bronzové medaile. Český tým Nafta nakonec obsadil výborné sedmé místo, které mu zajistilo stříbrnou medaili. Kompletní výsledky lze najít na webu turnaje, kde je také odkaz na fotografie z finále.

Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská ČVUT v Praze (FJFI) podporuje tuto soutěž řadu let. V minulosti několikrát organizovala takzvané úvodní soustředěni pro účastníky, kde je odborníci z především v z Katedry fyziky seznámili s typem úloh a způsobem jejich řešení. Účastníkům celostátního finále TMF pak fakulta nabízí mimořádné motivační stipendium ve výši 15 tisíc korun,  které mohou získat po úspěšném absolvování prvního semestru na Jaderce. Jaderka se spolu s Fyzikálním ústavem AV ČR a dalšími institucemi podílí také na seminářích Vydra (Výlety do reálné vědecké práce ve fyzice), která je dobrou přípravou využitelnou nejen pro TMF.

Národní kolo turnaje organizuje Jednota českých matematiků a fyziků (více na: https://tmf.fzu.cz). Jde o jednu z nejnáročnějších soutěží pro středoškolské studenty. Ti totiž musí kromě znalostí zvládnout také týmovou práci a postupy i výsledky odprezentovat před porotou, a to celé v angličtině. Navíc se členové týmu střídají v rolích prezentujícího i oponenta.

Přihlašovací jméno a heslo jsou stejné, jako do USERMAP (nebo KOS).

V případě ztráty nebo zapomenutí hesla či jména se obraťte na vašeho správce IT.