Hlavní informace

221130 Cena Siemens 2022 LargeMilion korun si mezi sebe rozdělí vítězové jubilejního – 25. – ročníku Cen Wernera von Siemense pro studenty technických, přírodovědeckých a medicínských oborů a mladé vědce. Hlásit se mohou na webu soutěže do 30. listopadu 2022. V minulém ročníku získali Jaderňáci první a třetí místo (psali jsme).

Ceny Siemens vyhlašují celkem osm kategorií, v kategorii nejlepší diplomová a disertační práce získávají spolu se studenty ocenění i finanční odměnu také vedoucí prací/školitelé.

Cenu Wernera von Siemense pořádá český Siemens spolu s významnými představiteli vysokých škol a Akademie věd ČR, kteří jsou i garanty jednotlivých kategorií a podílejí se na vyhodnocení prací. Záštitu nad udílením cen nově převzali předseda vlády Petr Fiala a ministryně pro vědu, výzkum a inovace, Helena Langšádlová, již tradičně i Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy a Ministerstvo průmyslu a obchodu. Svým rozsahem, výší finančních odměn a historií je Cena Wernera von Siemense jednou z nejvýznamnějších nezávislých iniciativ tohoto druhu v České republice. V předchozích čtyřiadvaceti ročnících soutěže bylo oceněno 431 studentů, pedagogů a vědců, na odměnách bylo vyplaceno přes 14,3 milionů Kč.

„Aby měla podpora vědy a vzdělání smysl, musí být systematická a dlouhodobá. Věřím, že pořádáním soutěže o Ceny Wernera von Siemense již čtvrt století dokazujeme, za jak důležité považujeme technické a přírodovědné vzdělávání a pedagogickou práci,“ uvedl k zahájení soutěže Eduard Palíšek, generální ředitel skupiny Siemens v České republice.

 

Vyhlašované kategorie:

  1. Nejvýznamnější výsledek základního výzkumu (jednotlivec nebo výzkumný tým);
  2. Nejlepší pedagogický pracovník;
  3. Nejlepší diplomová práce (první tři místa + vedoucí práce);
  4. disertační práce (první tři místa) + školitel);
  5. Ocenění za překonání překážek při studiu (student je nominován z řad akademických pracovníků v rámci dané univerzity z bakalářského, magisterského a doktorského studia);
  6. Zvláštní ocenění za vynikající kvalitu ženské vědecké práce;
  7. Nejlepší absolventská práce (diplomová/disertační) zabývající se tématy konceptu Průmysl 4.0;
  8. Nejlepší absolventská práce (diplomová/disertační) zabývající se chytrou infrastrukturou a energetikou;

Přihlašovací jméno a heslo jsou stejné, jako do USERMAP (nebo KOS).

V případě ztráty nebo zapomenutí hesla či jména se obraťte na vašeho správce IT.