Hlavní informace

V pondělí 4. 12. ve večerních hodinách odešel studovat termojadernou fúzi do hvězdného nebe náš kolega a přítel prof. Jan Mlynář. Poslední rozloučení s ním proběhne 14. 12. od 10:20. Více v příloze.

Profesor Mlynář věnoval svůj profesní život oboru termojaderná fúze. Na naší fakultě přednášel předměty jako Úvod do termojaderné fúze, Fyzika tokamaků, ITER a doprovodný program a další. Významnou měrou se zasloužil o vybudování laboratoře PlasmaLab@CTU, která je součástí mezinárodní sítě PlasmaLab.

Jeho mezinárodní kontakty a renomé zajistilo řadě studentů možnost vycestovat do zahraničí nebo naopak studovat na FJFI v rámci programů Erasmus+, Erasmus Mundus a dalších. 

Honza Mlynář však nebyl jen vědec a pedagog, byl také velkým popularizátorem vědy. Pravidelně přednášel na středních či vysokých školách, účastnil se debat  nebo provázel exkurze. Je autorem knihy Nejžhavější sen pod Sluncem, kterou jsme pokřtili 3. 11. a shrnuje dosavadní poznatky o termojaderné fúzi i vize do budoucnosti.

Všestrannost prof. Mlynáře pak doplňuje i jeho působení jakožto hudebníka. Dlouhá léta byl členem akademického orchestru AV ČR. Tóny jeho flétny dávaly život celé řadě výjimečných skladeb, ať již v  tělese orchestru, v triu nebo při sólovém hraní. 

Honza byl bojovník, který se nevzdával, bohužel svůj poslední souboj s nemocí už vybojovat nedokázal. Na fakultě po něm zůstává alespoň odkaz v celé řadě jeho studentů a spolupracovníků. 

Poslední rozloučení proběhne 14. 12. od 10:20 v Nové obřadní síni na Olšanech.

-ŠS-

Přihlašovací jméno a heslo jsou stejné, jako do USERMAP (nebo KOS).

V případě ztráty nebo zapomenutí hesla či jména se obraťte na vašeho správce IT.